Digitalisering in de bouw: wat betekent dat voor de (operationele) werkzaamheden?
20 jun
Blog

Digitalisering in de bouw: wat betekent dat voor de (operationele) werkzaamheden?

Door Dennis Pettinga

Digitalisering en automatisering is overal. Van de medische sector tot de bouw: de gevolgen van deze ontwikkelingen zijn niet meer te missen. Ook op de operationele werkzaamheden heeft dit veel impact. Benieuwd wat dit voor jou als werknemer in de bouw betekent? Lees dan verder.

Het begint allemaal bij de zogenoemde digitale transformatie: het steeds meer inzetten van digitale ondersteuning binnen bedrijfsprocessen. Binnen de bouw staat dit nog redelijk in de kinderschoenen. Toch is de digitalisering in de bouw zeker merkbaar.

Werken met digitale modellen

In de bouw is werken met BIM al niet meer nieuw. 3D-modellen worden veelal gebruikt om grote hoeveelheden informatie in te verwerken, zoals maatvoering en calculatie. Ook wordt er integraal door co-makers in gewerkt, wat zorgt voor een efficiënte werkwijze. Relevante informatie is daarnaast altijd en overal beschikbaar voor betrokken partijen.

Voor werknemers betekent dit concreet dat pen en papier worden ingeruild voor real-time informatie uit de cloud. Wat dit oplevert? Partijen die transparant samenwerken. Weg met het overdaad aan papierwerk, wat overigens eenvoudig kwijt te raken is of verdwijnt in een map in de archiefkast. Real-time informatie, dat heeft de toekomst.

Apps, drones en GPS op locatie

Door het gebruik van diverse apps op de bouwlocatie is het registreren van gegevens een stuk makkelijker geworden. Daarnaast wordt de kans op het maken van fouten geminimaliseerd en kan men sneller werken.

Op de bouw loopt iedereen al veel rond met GPS systemen. Hierdoor is het duidelijk waar er gebouwd moet worden. Met behulp van drones wordt de gebouwkwaliteit geĂŻnspecteerd, bouwtoezicht wordt gemonitord en de voortgang van bouwprojecten wordt fotografisch vastgelegd. Voor werknemers op kantoor vraagt dit steeds meer op het gebied van planning, voorbereiding en het analyseren van data en informatie.

Efficiënter samenwerken

In de basis is de bouw een branche die nooit optimaal met elkaar samenwerkt. Bij een bouwproject zijn immers enorm veel partijen betrokken, zoals leveranciers, opdrachtgevers en losse bedrijven die verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kozijnen, daken of metselwerk. Hierdoor gaan zaken nooit compleet gestroomlijnd. De komst van online heeft er hierbij wel voor gezorgd dat deze processen efficiënter worden. De kans op fouten wordt kleiner, er zijn minder faalkosten en de werkzaamheden gaan sneller. Dit is vooral gunstig voor de werkvoorbereider, waar we al eerder over schreven.

Robotisering in de bouw

Ook robotisering doet zijn intrede steeds verder in de bouw. De komst van robots hebben er onder andere al voor gezorgd dat de stenen van een metselaar worden ingeruild door materiaal wat door robots is gemaakt. Een verandering die langzamerhand het beeld van de bouw veranderd.

Op de hoogte blijven van de trends en ontwikkelingen binnen de bouw? Bouwselect doet dat graag. Houd dan onze blog in de gaten.

Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!