Hoe de functie van projectleider in de bouw is veranderd
De functie van projectleider in de bouw is in de afgelopen jaren flink veranderd. De digitalisering zorgt ervoor dat je als projectmanager anders moet werken. Maar wat zegt het over de taken en verantwoordelijkheden van een projectleider? Wat betekent het voor de communicatie en onderlinge afspraken tussen projectleiders, aannemers en leveranciers? Wij spraken erover met Gert Jan Rozema, voormalig projectleider in de bouw.
Projectleider in de bouw
Als projectleider heb je veel contact met leveranciers, onderaannemers, opdrachtgevers en adviseurs. Niet het werk, maar vooral het onderlinge contact is de laatste jaren veranderd. Met de 24-uurseconomie die altijd blijft draaien en veel van je vraagt, komt er steeds meer druk te liggen op het uitvoeringsproces. Dingen moeten snel en goed georganiseerd zijn en daarbij is communicatie essentieel. Als projectleider ben je eindverantwoordelijk voor een project en moet je met verschillende externe partijen zoeken naar een werkwijze en efficiënte en effectieve manier van communiceren. Iets wat de laatste jaren sterk is veranderd.
“Het werk an sich is niet eens heel veel veranderd. Het zit hem meer in de communicatie.”
Andere communicatie vanuit projectmanagers
Gert Jan Rozema werd vanuit Bouwselect bemiddeld middels werving en selectie als projectleider bij een bouwbedrijf. Inmiddels zit hij al 25 jaar in het vak en heeft hij een vrij grote transitie meegemaakt, net als vele andere werknemers en -gevers in de bouw. Gert Jan: “Het werk an sich is niet eens heel veel veranderd. Het zit hem meer in de communicatie. Vroeger werden dingen via de fax en vooral één-op-één afgehandeld. Tegenwoordig gebruiken we daar online middelen zoals social media en WhatsApp voor”.
Volgens Gert Jan heeft deze ontwikkeling, net als de verandering van de functie van werkvoorbereider, zowel positieve als negatieve kanten. “De boodschap kan door online communicatie verkeerd geïnterpreteerd worden en tevens zit er veel ruis op de lijn, wat het uitvoeringsproces kan verstoren. Aan de andere kant merk je dat de jongere generatie projectleiders in de bouw hier anders mee omgaat. Zij gebruiken online middelen in hun voordeel: ze maken afspraken via WhatsApp en hebben hierdoor juist profijt van de korte lijnen. Iets waar de oudere generatie zeker nog van kan leren”.
Digitalisering in de bouw
De digitalisering in de bouw zorgt er tevens voor dat men kritischer is. Gert Jan benadrukt dat men elkaar niet meer blindelings vertrouwt. Van alle kanten krijgt en vindt men nu informatie. Dit maakt de rol van projectleider tevens anders: je moet je mannetje staan en op ieder moment scherpe vragen kunnen beantwoorden over bijvoorbeeld prijzen, product- of dienst informatie, processen en materiaalkeuze.
Samenwerken in bouwprojecten
Naast communicatie wat aan verandering onderhevig is, spreekt Gert Jan ook over proactiviteit en co-creatie. Gert Jan: “Vroeger deed je vooral wat in het bestek vermeld werd. Nu moet je met minder vakkrachten hetzelfde werk verzetten. Opdrachtgevers gaan nu samen met externe partijen om tafel om tot een sterke eindoplossing komen. Dit is naar mijn mening een hele positieve ontwikkeling van de laatste jaren”.
Vacatures projectleider
Zoek je een vacature als projectleider in de bouw? Bouwselect heeft doorlopend nieuwe projectleider vacatures en andere vacatures in de bouw in ons portfolio. Geïnteresseerd? Stuur ons dan je CV door. Wanneer jouw gewenste functie er niet bij staat, kun je je gegevens bij ons achterlaten. Wij zoeken dan voor jou de meest passende functie.
Wil je meer van onze blogs over de bouw lezen? Bezoek dan regelmatig onze actuele nieuws/blogpagina en houd onze social media kanalen in de gaten!