Schijnzelfstandigheid rechtsvorm VOF en BV
13 jan
Nieuws

Kan een VOF of BV schijnzelfstandigheid voorkomen?

Door Dennis Pettinga

Handhaving Wet DBA en schijnzelfstandigheid: alles wat je moet weten!

De ontwikkelingen rondom de Wet DBA gaan snel. Er is geen kant-en-klare informatie beschikbaar en het vergt constante aandacht voor nieuwe regels en vonnissen. We volgen de laatste ontwikkelingen op de voet en via onze speciale pagina houden we jou op de hoogte.

De discussie rondom schijnzelfstandigheid blijft voorlopig nog wel actueel. Veel zelfstandigen onderzoeken alternatieve rechtsvormen zoals een vennootschap onder firma (VOF) of besloten vennootschap (BV) om mogelijke risico’s te vermijden. Maar bieden deze rechtsvormen echt een oplossing? Het korte antwoord is nee, maar lees verder voor een duidelijke toelichting en mogelijkheden die wel voor je kunnen werken.

Wat is schijnzelfstandigheid? 

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand als zzp’er wordt ingehuurd, maar feitelijk als werknemer functioneert. Dit gebeurt vaak wanneer:

  • De zzp’er werkt onder gezag van de opdrachtgever.
  • Er geen ondernemersrisico is.
  • De werkzaamheden structureel zijn en binnen de kernactiviteiten van het bedrijf vallen​​​.

Deze situaties kunnen leiden tot aanzienlijke naheffingen en boetes voor opdrachtgevers​.

De rol van rechtsvormen 

Veel zelfstandigen overwegen een VOF of BV om hun zelfstandigheid te benadrukken. Beide rechtsvormen hebben echter hun beperkingen.

Vennootschap onder firma (VOF)

Bij een VOF werken twee of meer partners samen. Hoewel dit de schijn van een grotere onderneming kan wekken, verandert het niets aan de beoordeling van de arbeidsrelatie. De Belastingdienst kijkt naar de praktijk: wie bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd en zijn er ondernemersrisico’s? Bovendien is iedere vennoot 100% privé verantwoordelijk voor financieel leed in het bedrijf, ook al ligt het aan een andere vennoot.

Bij een gebrek aan zelfstandigheid blijft schijnzelfstandigheid een risico​.

Besloten vennootschap (BV)

Het oprichten van een BV kan voordelen bieden, zoals beperkte persoonlijke aansprakelijkheid en fiscale voordelen bij hogere winsten. Toch biedt een BV geen garantie tegen schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst beoordeelt nog steeds of er sprake is van een gezagsverhouding en of de ondernemer eigen risico draagt. Een BV kan zelfs extra administratieve lasten en kosten met zich meebrengen, zonder zekerheid te bieden​​.

Een alternatief binnen de BV-structuur is de Declarabele Uren BV (DUBV). Een DUBV is een BV met specifieke statuten die zijn ontwikkeld voor de zelfstandige die gewoon ondernemer wil blijven, maar door de aard van de opdracht ook het risico loopt om als schijnzelfstandige te worden aangeduid. Met een DUBV loopt je als zzp’er, ongeacht de opdracht, dit risico niet.Bij deze constructie ben je als zelfstandige in dienst van je eigen BV en draagt de BV alle gebruikelijke werknemers- en werkgeverspremies af. 

Dit kan een aantrekkelijk model zijn voor zzp’ers die maximale zekerheid willen bieden aan opdrachtgevers en risico’s op schijnzelfstandigheid willen vermijden. Houd er echter rekening mee dat deze oplossing administratief complex kan zijn en extra kosten met zich meebrengt, waardoor het niet voor iedereen geschikt is.

Hoe voorkom je dan schijnzelfstandigheid?

Hoewel een VOF of BV kan helpen om zelfstandigheid te benadrukken, zijn de richtlijnen van de Wet DBA bepalend. 

Zo moeten zzp’ers:

  • Meerdere opdrachtgevers hebben.
  • Eigen bedrijfsmiddelen gebruiken.
  • Hun werk zelfstandig uitvoeren zonder toezicht van de opdrachtgever​​.

Daarnaast kan het langdurig werken voor één opdrachtgever of het ontbreken van duidelijke projectmatige afspraken alsnog leiden tot het oordeel van schijnzelfstandigheid, ongeacht de rechtsvorm​​.

Er is naast de richtlijnen nog een optie voor zzp’ers: Je vrijwillig verzekeren voor de werknemersverzekeringen bij het UWV. Hieraan zijn echter wel de nodige voorwaarden verbonden, kijk op de website van het UWV voor meer informatie.

Tot slot

Alternatieve maatregelen In plaats van uitsluitend te vertrouwen op een rechtsvorm, kunnen zelfstandigen en opdrachtgevers beter werken aan het voorkomen van schijnzelfstandigheid door:

  • Heldere afspraken: Stel duidelijke contracten op waarin zelfstandigheid en resultaatverplichtingen worden benadrukt.
  • Projectmatig werken: zorg voor opdrachten met een “kop en een staart”.
  • Zelfstandigheid tonen: Zorg voor een eigen bedrijfsidentiteit, zoals een website, logo en aansprakelijkheidsverzekering​​.

Het oprichten van een VOF of BV biedt dus geen garantie om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De focus moet liggen op de praktische invulling van de arbeidsrelatie. Zowel zzp’ers als opdrachtgevers moeten duidelijke afspraken maken en werken volgens de richtlijnen die opgesteld zijn rondom de Wet DBA. Alleen zo kunnen ze risico’s op naheffingen en boetes minimaliseren.

Meer weten over schijnzelfstandigheid en de Wet DBA? Neem contact met ons op voor advies!

Disclaimer:
De informatie in dit artikel is bedoeld om een algemeen overzicht te geven van
schijnzelfstandigheid in de bouwsector. Omdat de wetgeving rond zzp’ers en
schijnzelfstandigheid voortdurend in ontwikkeling is, kan dit artikel niet altijd volledig up-to-
date zijn. We doen ons best om het artikel regelmatig bij te werken, maar adviseren je om
altijd juridisch advies in te winnen en de laatste richtlijnen van de Belastingdienst te
raadplegen voordat je actie onderneemt.